Start Enkeltmannsforetak

Registrer enkelt på 5 minutter. Selskapet er ferdig registrert i løpet av 1-3 virkedager. Pakken inkluderer mange gunstige tjenester for deg som skal starte enkeltmannsforetak for første gang.

Fyll ut dine detaljer

Tips! Du kan teste vår tjeneste for å se hvordan den fungerer. Du forplikter deg ikke til noe som helst gjennom å starte en bestilling på vår nettside. Betalingen skjer i det siste steget hvor du også må godkjenne bestillingen før dine utfylte selskapsdokumenter produseres.

Bli entreprenør og tenk på patentenÅ ta patent på noe når du starter eget

Tenk på at du bør være belest om alt omkring det å starte eget når du er klar for å bli en entreprenør. Dette inkluderer til og med patentbeskyttelse. Hvis det er noe annet som du er usikker på kan du besøke vår hjemmeside for å være trygg på din beslutning.


Patent er til for å beskytte oppfinnelser og tekniske løsninger. Det som er lurt med å skaffe seg patent er at innehaveren under 20 år har enerett til å bruke oppfinnelsen i yrkesvirksomhet- for eksempel i ditt enkeltpersonforetak som du har startet. For patent som viser til legemiddel og plantevern kan patenttiden i noen tilfeller forlenges med fem år, såkalt ekstra beskyttelse. Skulle noen utnytte oppfinnelsen, det vil si gjøre patentkrenkelse, kan vedrørende bli saksøkt for retten og dømmes til erstatning. Med andre ord beskytter du ditt nystartede enkeltpersonforetak med patent allerede fra begynnelsen når du akkurat har blitt en entreprenør.


Patentet gjelder i de landene hvor innehaveren har tatt ut patent. Vil du søke om patent utenfor Norge finnes det tre ulike veien som du kan gå: Gjennom europeisk patentsøknad, internasjonal patentsøknad eller utenlandsk, nasjonell eller regional søknad. Du må tenke nøye gjennom hvor du skal søke når du starter eget og blir en entreprenør.


Tidslinje – slik får du patent når du skal starte et enkeltpersonforetak og bli entreprenør

Når du akkurat har startet ditt enkeltpersonforetak og blitt entreprenør skal du sende inn din søknad. Etter omtrent seks måneder får du en beskjed på forhånd. Hvordan ligger det an med din oppfinnelse, er den patenterbar? For å få en positivt beskjed må du satse på å sende søknad når du starter eget og gjøre den så detaljert som mulig! Du har ett år på deg til å bestemme deg om du vil søke om patent utenlands. Det du gjør da er å sende inn en PCT-søknad til PRV som innebærer at du refererer til en søknad om patent i andre land og som gjør at du får dra nytte av sin norske søknadsdato.


I dette tilfellet er du derimot ikke nødt til å bestemme deg for om du virkelig ønsker å søke om patent i andre land eller for den del hvilke land du ønsker å søke i. Det kan altså være bra å gjøre det når man starter eget, til tross for at man kanskje ikke kommer til å utnytte det. Etter 18 måneder blir din patentsøknad offentlig, selv om du ikke har fått patent ennå. Men det er datoen på søknaden som gjelder, derfor trenger du ikke å være bekymret for at noen skal kunne bruke din oppfinnelse når du starter eget og blir en entreprenør. Etter 24 måneder kommer sluttbeskjeden og du har blitt en entreprenør som har patent.

 

image
Malin Soderstrom  1398 visningar
senest oppdatert: 7/28/2018 1:05 PM

Vårt kundesenter

21 09 02 56

Mandag-fredag:
10:30 - 17: 00

Lørdag-søndag: lukket

Ferie: stengt

footer desktop
footer mobile