Start Enkeltmannsforetak

Registrer enkelt på 5 minutter. Selskapet er ferdig registrert i løpet av 1-3 virkedager. Pakken inkluderer mange gunstige tjenester for deg som skal starte enkeltmannsforetak for første gang.

Fyll ut dine detaljer

Tips! Du kan teste vår tjeneste for å se hvordan den fungerer. Du forplikter deg ikke til noe som helst gjennom å starte en bestilling på vår nettside. Betalingen skjer i det siste steget hvor du også må godkjenne bestillingen før dine utfylte selskapsdokumenter produseres.

Slik unngår du de vanligste feilene når du starter et enkeltmannsforetak

Som innehaver av et helt nytt enkeltmannsforetak er du utvilsomt fylt med motivasjon og spenning. Dette er både vel og bra, og ikke minst et godt utgangspunkt for å gjøre bra innenfor ditt fagfelt. Det er ofte også et godt tegn på at du holder på med noe som er viktig for deg. Til tross for dette er det dessverre mange feller å gå i når man er i ferd med å etablere et foretak. Fra første stund er det essensielt at du har et klart fokus, og er fullstendig klar over noen av de vanligste feilene selvstendig næringsdrivende gjør i starten. Veldig ofte er det de samme fellene folk går i, og vi har derfor valgt å samle de fem vi mener det er ekstra viktig at du passer deg for.

Jo mer du vet fra begynnelsen av, dess lettere vil det bli for deg å gjøre det bra. I og med at du mest sannsynlig allerede har, eller er i ferd med å starte foretaket ditt, er du helt sikkert interessert i at det skal vare så lenge som mulig. Det å være sin egen sjef byr på mange fordeler, og hvis det gjøres riktig kan du også tjene godt av foretaket ditt.

De fem vanligste feilene du kan begå

1. Du har ikke satt deg inn i hva selskapsformen innebærer
Veldig mange som etablerer enkeltmannsforetak gjør dette uten å ha satt seg inn i hva denne formen for foretak innebærer. Dette er en grov feil. Ikke bare er det sløvt, det er også en handling som kan koste deg dyrt. En av hovedårsakene til dette er at innehavere av enkeltmannsforetak selv stiller personlig ansvarlig for selskapets økonomi. Dersom du ikke er i stand til å betale tilbake långivere, har disse både anledning og rett til å gå etter dine personlige eiendeler. Dette skjer gjerne i form av hus og bil, og er også mye av årsaken til at mange kan gå personlig konkurs ved drift av et enkeltmannsforetak.

I et enkeltmannsforetak har man ikke tilgang på goder som sykepenger, pensjonssparing eller dagpenger. Dette er viktige ting alle generelle arbeidstakere har krav på, men som man dessverre ikke får som selvstendig næringsdrivende. Til tross for de nevnte utfordringene finnes det også mange positive ting med driften av denne formen for foretak. Man trenger ikke å forholde seg til like mange formaliteter som man må med andre foretaksformer, og innehaver står ofte fritt til å gjøre ting etter eget ønske.

2. Du har en idé, men ingen plan
Dersom du har en god idé om hva foretaket ditt skal innebære og handle om, har du utvilsomt kommet langt. Dessverre er det ikke nok å kun ha gode ideer, du må nemlig også ha en solid strategi som kan sørge for at du klarer deg godt i markedet ditt. Bare i Norge er det hele 500 000 som går med en drøm om å starte noe eget, og med så høye tall i et så lite land blir konkurransen stor.

I starten er det vanlig for nyetablerte firmaer å være veldig entusiastiske, og dette er selvsagt bra. Til tross for dette er det essensielt at du sørger for å gjøre grundig research, etterfulgt av å legge en klar plan.
3. Det er mangel på fokus

Når du akkurat har startet opp et foretak er det mange fristelser, også når det kommer til valg av arbeidsoppgaver. Ofte kan arbeid med minimal avkastning ha innehavers fulle fokus, til tross for at det ikke lønner seg. Videre er det også vanlig at det fokuseres for lenge på hver arbeidsoppgave. Som innehaver av et nyetablert enkeltmannsforetak er det mye som må gjøres av kun en person, og derfor er det veldig viktig å være effektiv.

 

Fra første dag må du ha en klar plan for hva du ønsker å oppnå hver dag, uke og måned. Dersom du bare fokuserer på arbeidsoppgavene som er direkte forbundet med omsetning og elementer som kan øke den generelle inntekten til selskapet, vil veien til suksess bli relativt kort.

4. Du har ingen økonomisk buffer
Som innehaver av et enkeltmannsforetak stiller du selv personlig ansvarlig for selskapets økonomi. Videre er det ikke noe skille mellom din personlige og foretakets økonomi. Dette er noe mange nye foretakseiere har brent seg på.

Når du starter opp et enkeltmannsforetak koster det ofte mer penger enn man kanskje skulle tro i begynnelsen. Kostnader som omfatter kjøp av domenenavn, webdesign og andre nødvendigheter er ting man bør sette av penger til. Videre er det mange enkeltmannsforetak som bør investere i regnskapsfører så tidlig som mulig, da et lite ryddig regnskap kan være en av de største økonomiske fallgruvene.

En av de beste tingene du kan gjøre fra første stund, er å ha en bufferkonto der du enkelt kan betale uforutsette regninger. Dersom du har dette vil du mest sannsynlig unngå å gå personlig konkurs, dersom selskapet ditt skulle gå på en liten smell.


5. Du har for stor tillit til kunder og andre aktører

Du er sikkert allerede kjent med at kunden har mye makt, og dette er helt riktig. Det er avgjørende for deg og selskapet ditt å ha en solid kundegruppe. Til tross for dette er det essensielt å ikke la seg overkjøre.

Veldig ofte er innehavere av enkeltmannsforetak ganske unge, med liten erfaring fra næringslivets tøffe realiteter. Dessverre er det særlig viktig å ikke stole på folk for mye. Selv om det er hyggelig å ha tillit til andre i størst mulig grad, er dette en stor fallgruve for mange nyetablerte bedrifter. Til tross for at store aktører i næringslivet tilsynelatende opptrer redelig og holder ord i de aller fleste sammenhenger, er ikke dette alltid tilfellet.

Det viktigste man kan ta med seg fra dette punktet er at man alltid sørger for at folk betaler det de skylder deg, og at du selv opptrer redelig slik at du opparbeider deg et godt omdømme. Selv om du dessverre ikke kan stole på alle, er det viktig at du og ditt selskap holder ord og er til å stole på.


Kilder:
DnbnyheterLedernytt

image
Malin Soderstrom  2850 visningar
senest oppdatert: 11/6/2018 4:54 PM

Vårt kundesenter

21 09 02 56

Mandag-fredag:
10:30 - 17: 00

Lørdag-søndag: lukket

Ferie: stengt

footer desktop
footer mobile