Få et nytt liv ved å starte et enkeltmannsforetakPositive aspekter

Mange drømmer om å virkeliggjøre sin drøm om å starte for seg selv. Det er noen helt spesielt med det å jobbe for seg selv. En av de store fordelene er naturligvis at man bestemmer sine egne arbeidstider og hvor mye man jobber. Og forhåpentligvis ser man fort resultater av den tiden man legger ned i form av vekst i foretaket.

Et annet positivt aspekt er at man faktisk får lov til å jobbe med det man ønsker. Trolig har du valgt din drømmejobb når du avgjorde hva ditt foretak skal drive med. Det finnes ingenting som er bedre enn å gå til jobben hver dag med et smil om munnen.  

Det er en god følelse å våkne hver dag uten å vite helt hva dagen skal innebære. Når du har et enkeltmannsforetak, er dagene sjeldne like. En dag tar du hånd om bokføring og en annen dag utvikler du produkter. Dette er naturligvis utrolig utviklende og bra for foretaksånden.

Liker du ikke å pendle til jobb hver dag, kan du heller jobbe hjemmefra hvis du har et enkeltmannsforetak. Det er mange som velger å gjøre akkurat dette, i hvert fall i oppstartsfasen. Når tiden kommer for å ansette, er det kanskje hyggeligere å ha et kontor.

Negative aspekter

Man kan som sagt bestemme sine arbeidstider selv, men det gjelder å ha selvdisiplin også og faktisk legge ned de timene som man har planlagt hver dag. Iblant er det også vanskelig å bestemme sine arbeidstimer, spesielt når man har en deadline å forholde seg til. Når det gjelder arbeidstider, er det også viktig å legge fra seg arbeidet av og til. Som foretakseier har man lett for å jobbe for mye. Samtidig er det jo et godt tegn på at man virkelig bryr seg om det man driver med. 

Det kan være vanskelig å forestille seg hvor mye penger et enkeltmannsforetak faktisk må dra inn for at det det skal være lønnsomt. En ganske stor del av inntekten går til å betale skatt og sosiale avgifter. Selv får man beholde litt mer en halvparten av hva man tar i timelønn, så det kan være en god målestokk.

Som foretakseier er det ikke sikkert at man får samme lønn hver måned, noe man regner med når man er ansatt i et firma, og selv om det er deilig å slippe pendling, synes mange det blir ensomt å jobbe hjemmefra. Noen synes allikevel at dette er helt topp, så det avhenger av hvordan du er som person.

Det er ikke alle som trives med å starte et enkeltmannsforetak og bli foretakseiere, men personlig så synes jeg at fordelene absolutt overvinner ulempene. Det er en utrolig deilig frihetsfølelse å slippe å dra til samme jobb og samme arbeidsoppgaver hver dag. Det er utviklende å kunne ta egne beslutninger og forsøke å skape et foretak i vekst.